KO PRIDE DO ČOKOLADE, NIKOLI NE RECI NIKOLI

20210714 cokolade naslovna

Večina se nas zaveda, da moramo vnos sladkorja zmanjšati. S tem zmanjšamo tudi krvni tlak, imamo manjšo možnost za srčni infarkt, demenco, ipd. Po drugi strani pa se z zaužitjem sladkorja sproža dopamin, ki je povezan z dobrim počutjem. In več sladkih stvari pojemo, bolj odvisni postanemo od dopaminskih nagrad. Podatki Mediana TGI Slovenia razkrivajo, po katerih sladkarijah prebivalci Slovenije najraje posegamo, pa tudi, kako to vpliva na naše počutje, aktivnosti in zdravje.

9 OD 10-IH PREBIVALCEV SLOVENIJE SI PRIVOŠČI ČOKOLADO

Med 13 raziskovanimi kategorijami sladkih prigrizkov, je prvo mesto s precejšno prednostjo zavzela čokolada. V preteklih 12 mesecih jo je jedlo oziroma uporabljalo največ prebivalcev Slovenije. Najbolj priljubljena je mlečna (58%), 37% populacije si je privoščilo temno, 8% pa belo. Sledijo piškoti, bonboni, drobne čokolade in sladoledi. Približno polovica je posegla tudi po napolitankah, čokoladnih kremnih namazih, bombonjerah, čokoladnih bonbonih in pralinah. Manj priljubljeni so izdelki iz biskvitnega testa, žitne ploščice in integralni piškoti.

Slika 1: Uporaba sladkih prigrizkov v preteklem letu

20210714 Slika 1

Vir: Mediana TGI 2021/1-2020/2, N=4.090

PROFILIRANJE KUPCEV POSAMEZNE VRSTE SLADKIH PRIGRIZKOV

Informacije o sladkih pregrehah postanejo še bolj zanimive, ko jih analiziramo glede na socio demografske značilnosti.

Slika 2: Profiliranje uporabnikov sladkarij

20210714 Slika 2

Vir: Mediana TGI 2021/1-2020/2, N=4.090

Po čokoladi nadpovprečno radi posegajo nezaposleni, ki iščejo prvo zaposlitev, pa tudi tisti z visoko izobrazbo, iz urbanih naselij, ki živijo v stanovanju, ter skrbniki otrok.

Piškote nadpovprečno radi jedo tisti z dokončano osnovno šolo, gospodinje, poročeni in upokojenci, ki pretežno prebivajo v hišah.

Zadah si z bonboni bolj kot populacija osvežujejo najstniki in tisti v petdesetih letih, iz manjših naselij do 5000 prebivalcev.

Družinske ali drobne sladolede si nadpovprečno pogosto privoščijo tisti iz obalno-kraške, pa tudi pomurske regije, ali pa so upokojeni, imajo otroke oziroma so glede na zakonski stan razvezani.

Po žitnih ploščicah raje posegajo ženske srednjih let z visoko izobrazbo, ki se 2 do 3-krat tedensko ukvarjajo s športom in živijo s partnerjem.

Bonboniere pa nadpovrečno kupujejo ženske, tisti z višjo izobrazbo, upokojenci, 40-letniki in starejši od 70 let, ter imajo otroke in vnuke.

KAKO PA ČOKOLADA VPLIVA NA AKTIVNOSTI IN ZDRAVJE

Podatki razkrivajo tudi, kakšen je odnos do gibanja in zdravstveno stanje ljubiteljev posamezne vrste prigrizkov, na primer tistih, ki si čokolade privoščijo vsaj 1x dnevno.

Slika 3: Odnos ljubiteljev čokolad do zdravja

20210714 Slika 3

Vir: Mediana TGI 2021/1-2020/2, N=4.090

Del njih se prehranjuje še bolj zdravo od populacije in redno telovadi, nekateri se povprečno trudijo, a jim zmanjkuje časa. Dobra petina pa se zaveda, da je v zadnjem času zapostavila skrb zase. Zelo malo ljubiteljev čokolad je takšnih, da se z zdravjem ne obremenjujejo. To tudi ni presenetljivo, saj imajo kar nekaj značilnih zdravstvenih težav.

ZDRAVSTVENE TEGOBE LJUBITELJEV ČOKOLADE

Podatki Mediana TGI Slovenia kažejo, da imajo glede na populacijo ljubitelji čokolade nadpovprečno veliko težav z pomanjkanjem apetita, drisko, depresijo, bolečinami v žrelu, menstrualnimi krči, aknami, slabostjo, nespečnostjo, osteoporozo, izčrpanostjo, artritisom, tesnobo, migrenami in z zobmi.

Slika 4: Zdravstvene težave ljubiteljev čokolade

20210714 Slika 4

Vir: Mediana TGI 2021/1-2020/2, N=4.090

Čeprav ni najbolj verjetno, da je vzrok omenjenih težav prekomerno uživanje čokolade, pa obstaja povezava med omenjenimi bolezenskimi težavami in dopaminskimi nagradami. Glede na različne profile uporabnikov pa je jasno, si pot do sreče vsak poišče sam, nekateri v gibanju, drugi v sladkih ali drugih pregrehah.

Naslovna slika: pixabay.com

Deli:

Aktualno