MEDIANA IBO – BRUTO VREDNOST OGLAŠEVANJA V PRVEM POLLETJU 2023

Bruto vrednost oglaševanja Mediana IBO Prvo polletje 2023

Navedbe raziskave Mediana IBO, ki analizira bruto vrednost oglaševanja, razkrivajo, da je v prvem polletju letošnjega leta (1.1.2023 – 30.6.2023) obseg oglaševanja v vseh medijskih kanalih skupno znašal 642 mio € bruto vrednosti oglaševanja. Ta številka temelji na uradnih cenikih in evidentiranih oglasih ter ne upošteva popustov ali posebnih kupoprodajnih pogojev, ki se lahko nanašajo na občinstvo ali brezplačne objave. Kljub temu je ta številka primerljiva iz leta v leto in omogoča analizo razmerij med različnimi medijskimi platformami in oglaševalci. V primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta se je bruto vrednost oglaševanja povečala za 1,5%.

Televizija prevladuje v bruto vrednosti oglaševanja, saj zajema kar 86% v bruto oglaševalskem kolaču. Skupna bruto vrednost oglaševanja v tisku v tem polletju znaša 30 mio €, kar predstavlja 8,8% zmanjšanje v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta. Bruto vrednost oglaševanja na radijskih postajah znaša 19 mio €, kar je 0,5% manj kot v istem obdobju leta 2022. Skupna bruto vrednost oglaševanja na zunanjih površinah znaša 21 mio €, kar predstavlja 14,2% povečanje v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta. Bruto oglaševanje na internetu, kjer so vključeni samo večji slovenski internetni portali, predstavlja približno 3% bruto oglaševalskega kolača. Manj kot odstotek bruto oglaševalskega kolača zasedata ostalo oglaševanje in ciljano TV oglaševanje, ki je pravzaprav letos novost med spremljanimi mediji v raziskavi Mediana IBO.

V obdobju od 1.1.2023 do 30.6.2023 so med največjimi oglaševalci prevladovali Mercator, Spar Slovenija in Lidl Slovenija. V IBO analizi medijskega oglaševanja v tem obdobju lahko opazimo, da je Mercator še vedno vodilni akter s 33 mio € bruto vrednosti skupnega oglaševanja v vseh medijih. Kljub temu je treba omeniti, da je ta vrednost za 3% nižja kot v istem obdobju prejšnjega leta. Na drugem mestu se nahaja Spar Slovenija z dobrimi 32 mio € bruto vrednosti skupnega oglaševanja, ter na tretjem mestu Lidl Slovenija s 27 mio € bruto vrednosti skupnega oglaševanja. Oba sta letos v tem polletju zabeležil rast v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu.

Mediana IBO 5 največjih oglaševalcev prvo polletje 2023

Med petimi največjimi oglaševalci v prvem polletju letošnjega leta sta tudi Henkel Slovenija, ki je povečal svojo bruto vrednost skupnega oglaševanja na 18 mio €, kar predstavlja rast za 48% v primerjavi z lanskim letom. Nasprotno pa je Ferrero zabeležil padec, saj bruto vrednost skupnega oglaševanja znaša 17 mio €, kar je 22,1% manj kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Naslovna slika: Mediana IBO

Deli:

Aktualno