MEDIANA IN MLADI  – ZA LEPŠO PRIHODNOST VSEH

RisingFuture 2021 finalisti

Finalisti in žiranti, od leve proti desni: Petra Čadež (Atlantic Grupa), Maja Edelbaher Ebert (finalistka), Miha Mermal (BTC), dr. Urška Tuškej (FDV), Lucija Karnelutti (zmagovalka projekta), Maja Ambrož (Merkur), Žiga Mekiš Recek (finalist) ter Mitja Tuškej (Formitas Grupa)

Včeraj, 13. oktobra 2022, je v Ljubljani potekala slavnostna prireditev projekta Mediana – Rising Future, ki je obeležila uspešen zaključek prvega leta izvajanja trajnostnega projekta pod okriljem Inštituta Mediana. Na prireditvi je bil razglašen zmagovalec projekta, s partnerji, mediji in profesorji, ki podpirajo projekt, pa smo proslavili tudi 30. obletnico delovanja Inštituta Mediana.
Na Inštitutu Mediana prepoznavamo potrebo po večjem pomenu raziskav, sploh na področju trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti. Pomembno nam je, da sami ravnamo trajnostno, hkrati pa skozi dobre prakse to izkazujemo tudi navzven. S tem v mislih, je pod okriljem Inštituta Mediana nastal projekt Mediana – Rising Future, ki združuje mlade, nadobudne študente, uspešna slovenska podjetja, medijske partnerje ter Mediano kot organizatorja, mentorja ter finančnega donatorja. Tekom projekta so mladi raziskovalci s svojimi raziskovalnimi načrti odgovarjali na trajnostne izzive, s katerimi se soočajo nekatera izmed najuspešnejših slovenskih podjetij. K projektu so že v prvem letu sodelovanja pristopila podjetja AMZS, Big Bang, BTC, Luna TBWA, Mastercard Slovenija, Medex, NLB, Pivka Perutninarstvo, Riko in Spar Slovenija. Glavni medijski partner projekta je bil osrednja revija za oglaševalsko, tržno in raziskovalno stroko v Sloveniji, Marketing Magazin.
Prvostopenjska žirija (Maja Ambrož, Medex, Mitja Tuškej, Formitas Grupa ter Dali Bungič, Luna\TBWA) je izmed vseh raziskovalnih načrtov mladih raziskovalcev izbrala tri finaliste. Maja Edelbaher Ebert (Gea College), Žiga Mekiš Recek (Filozofska fakulteta UL) in Lucija Karnelutti (Fakulteta za družbene vede UL) so svoje raziskovalne načrte s strokovno pomočjo in investicijskimi sredstvi Mediane nato tudi izvedli ter se tako prvič soočili s prenosom raziskovalne teorije v prakso, obenem pa svojim partnerskim podjetjem omogočili napredovanje pri delovanju na področju trajnostnega razvoja. Maja Edelbaher Ebert je za podjetje Big Bang pripravila raziskavo o načinih motiviranja kupcev za nakupe energetsko bolj učinkovite bele tehnike, Žiga Mekiš Recek je za Pivka Perutninarstvo raziskoval različne vidike trajnosti v povezavi s perutninskim mesom, Lucija Karnelutti pa za Spar Slovenija preverjala, katere trajnostne strategije v FMCG sektorju potrošniki prepoznavajo kot najbolj zaželene in učinkovite.

Mitja Tuškej, strateg in partner v Formitas Skupina ter član prvostopenjske žirije, je na prireditvi spregovoril o tem, da trenutno v svetu opažamo tri velike trende – trajnost, pomembnost raziskav za sprejemanje pravilnih strateških odločitev, ter vpliv generacije Z. Pri tem je poudaril, da so zmagovalci projekta, poleg vseh študentov, ki so od projekta odnesli nova znanja, izkušnje in poznanstva, tudi vsa partnerska podjetja, ki so se že prvo leto pridružila projektu in prepoznala pomembnost trajnostnih raziskav in podpore mladim.

Drugostopenjska žirija, s predsedujočim Miho Mermalom iz družbe BTC, je na slavnostnem dogodku razglasila zmagovalko Rising Future 2021 – Lucijo Karnelutti. Lucija je za SPAR Slovenija raziskovala, katere od trajnostnih iniciativ so potrošnikom najbolj poznane, kako vrednotijo prizadevanja trgovca ter kakšne so možnosti za izboljšavo, promocijo in ozaveščanje o družbeno odgovornih aktivnostih trgovca. Lucija bo projekt Rising Future skupaj z nosilko projekta Mašo Muster ter predsednico uprave Mediane Janjo Božič Marolt predstavila na letni konferenci WIN, ki bo letos potekala pod naslovom »Reconnecting People and Business«.

Zaključna prireditev je bila poleg priložnosti za druženje tudi čas, da so o projektu spregovorili vsi, ki so bili vanj vpleteni – od študentov, do profesorjev, žirantov ter predstavnikov podjetij. Družno smo ugotovili, da ima projekt svetlo prihodnost, s tem pa bo prihodnost nekoliko lepša tudi za mlade, slovensko gospodarstvo in naš planet.

Deli:

Aktualno