POČITNICE PRIHAJAJO – A KAR 60 % PREBIVALCEV SLOVENIJE SE MED PRAZNIKI NE BO ODPRAVILO NA ODDIH

20220412 prvi maj 2022 naslovna

Medtem ko nas do prvomajskih praznikov loči še mesec dni, si ob relativno ugodnih epidemioloških pogojih hotelirji gotovo obetajo veliko število gostov. A podatki kažejo, da so to morda računi brez krčmarja.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev, Mediana smo ugotavljali, kako in kje nameravajo prebivalci Slovenije preživeti prihajajoče prvomajske praznike.

GRAF 1: Ali v letošnjem letu med prvomajskimi prazniki načrtujete oddih?

20220412 prvi maj 2022 01

Kar 60 % vprašanih se med prvomajskimi prazniki ne bo odpravilo na oddih, k tem pa lahko prištejemom še nadaljnjih 17 %, ki bodo sicer vzeli nekaj dni dopusta, a ga bodo preživeli doma. Tako lahko hotelirji računajo le na približno 10 % domačih gostov, ki namravajo počitnice preživeti v Sloveniji. 13 % vprašanih pravi, da bodo počitnice preživeli v tujini v Evropi, odstotek vprašanih pa se bo odpravil izven Evrope.

GRAF 2: Destinacije tistih, ki bodo počitnice preživeli v Sloveniji

20220412 prvi maj 2022 02

Večina tistih, ki nameravajo počitnice preživeti v Sloveniji, se bo odpravila iskat sonce na slovensko obalo (22 %), v toplice oziroma terme (18 %) ali na Gorenjsko (14 %). Redkeje bodo počitnice preživeli v primorju, v hribih, v Prekmurju ali na dnevnih izletih. Približno desetina (12 %) se glede destinacije še odloča.

GRAF 3: Destinacije tistih, ki bodo počitnice preživeli izven Slovenije

20220412 prvi maj 2022 03

Med tistimi, ki se bodo na počitnice odpravili preko meje, največ vprašanih pravi, da bodo počitniške dni preživeli na Hrvaškem (46 %). Redkeje se bodo odpravili v druge države EU (19 %), med odgovori pa je izstopal tudi delež tistih, ki nameravajo počitnice preživeti v Italiji (11 %). Izven EU bo potovala približno desetina vprašanih, pri čemer odgovori nakazujejo, da bo večina slednjih počitnice preživela v državah južno od nas (Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora ipd.).

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 30. in 31. marcem 2022 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 623 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. Največja napaka ocene deleža: 2,0.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana verjamemo v pomembnost obveščanja javnosti v vseh razmerah. Prav zato raziskave javnega mnenja, ki nam pokažejo trenutno sliko stanja med prebivalstvom Slovenije o soočanju s covidnimi razmerami, že od marca 2020 izvajamo z lastnimi investicijskimi sredstvi v dobro javnosti in anketirance za njihovo sodelovanje, trud in iskrenost še vedno nagrajujemo.
Inštitut Mediana je član združenja ESOMAR (Evropskega združenja za javnomnenjske in trženjske raziskave). Ustanoviteljica Inštituta Mediana, Janja Božič Marolt, je predstavnica združenja ESOMAR za Slovenijo.
Naslovna slika: pixabay.com

Deli:

Aktualno