PREBIVALCI SLOVENIJE BODO MORALI SVOJE NAČRTE ZA DOPUST PRILAGODITI

dopusti

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev, Mediana smo ugotavljali, kakšni so načrti prebivalcev za prihajajoče poletne počitnice. Podatki so še bolj zanimivi v kontekstu novega protikoronskega paketa, ki za skoraj vse državljane in državljanke obljublja subvencijo za koriščenje slovenskih nastanitvenih kapacitet.

GRAF 1: Ali že načrtujete poletni dopust?

dopust 1

Kljub negotovosti trenutnih razmer in še vedno trajajočih ukrepih, nekaterih zaprtih mejah in zatišju na turističnem trgu približno tretjina prebivalcev že načrtuje poletni dopust.

GRAF 2: Prosimo, da za trenutek odmislite morebitne omejitve (vezane na pandemijo, npr. odpovedi letov, prepoved prehajanja meja ipd.), ki bi vam lahko preprečile načrtovanje poletnega oddiha. Kam bi se odpravili, če omejitev ne bi bilo?

dopust 2

V idealnih razmerah, kjer bi bili ukrepi odpravljeni in bi turizem ponovno nemoteno zaživel, bi kljub obilici drugih možnosti štiri desetine državljanov ostalo v Sloveniji, približno tretjina vprašanih pa bi se na poletne počitnice odpravila na Hrvaško. Dopustovanje v obmorskih letoviščih po Evropi bi si privoščila manj kot desetina vprašanih, enako velja tudi za počitnice izven Evrope.

GRAF 3: Prosimo, da za trenutek odmislite morebitne omejitve (vezane na pandemijo, npr. odpovedi letov, prepoved prehajanja meja ipd.), ki bi vam lahko preprečile načrtovanje poletnega oddiha. Kam bi se odpravili, če omejitev ne bi bilo? Med tistimi, ki bi dopustovali v Sloveniji.

dopust 3

Med tistimi, ki bi ostali v Sloveniji, bi se tretjina odločila za dopustovanje ob obali, približno 30 % pa bi jih potovalo po Sloveniji, kar je dobra novica tudi za neklasične ponudnike nastanitev (na primer manjše apartmaje, turistične kmetije ipd.), saj bi v takšnem primeru verjetno svoje bone za nastanitev izkoristili tudi pri njih. Dobra petina anketiranih bi se podala v toplice, 13 % pa bi jih svoj poletnih oddih preživelo v gorah.

GRAF 4: Kako verjetno boste v prihodnjih 3 mesecih v tujino potovali poslovno?

dopust 4

V trenutnih razmerah najbrž ponudnike potovanj zanima tudi, kakšen promet jim bodo v prihajajočih mesecih ustvarila poslovna potovanja. Med delovno aktivnimi prebivalci bo v prihajajočih treh mesecih verjetno oziroma zelo verjetno v tujino potovala le tretjina, kar tri četrtine delovno aktivnih pa pravi, da to v prihajajočih mesecih (sploh) ni verjetno. Na odgovor, ali gre to pripisati ukrepom, ali »novi normalnosti«, v kateri bodo poslovna potovanja postala skorajda nepotrebna in jih bodo nadomestili sestanki preko računalniških ekranov, bo treba verjetno še nekoliko počakati.

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana 15. in 16. maja 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) s pomočjo Medianinega spletnega panela. V raziskavi so sodelovalo 505 prebivalci Slovenije v starosti 15-75 let.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana verjamemo v pomembnost obveščanja javnosti v vseh razmerah. Prav zato raziskave javnega mnenja, ki nam pokažejo trenutno sliko stanja pred prebivalstvom Slovenije, izvajamo pro-bono in paneliste za njihovo sodelovanje, trud in iskrenost še vedno nagrajujemo.

Naslovna slika: pixabay.com

Deli:

Aktualno