ZDAJ SI V NAJLEPŠIH LETIH, ŠESTDESETIH AKTIVNIH LETIH

20210723 sestdeseta naslovna

Podatki iz raziskav ponovno dokazujejo, da so leta le številke. Res je sicer, da se pri 60-tih letih lahko pojavijo nekatere bolezni, večkrat je potrebno obiskati zdravnika, ni pa vse črno-belo, nikakor pa ne črno.

Za večino 60-letnikov to pomeni obdobje svobode. Čas, ko je doma bolj mirno, ko lahko končno uživajo v hrani in jim ni potrebno skrbeti glede otrok. Če je mogoče, zadovoljstvo najdejo z vnuki (14% jih je dobilo vnuke v preteklem letu ali pa jih bo tem letu), lahko se lotijo novih aktivnosti, vseživljenjskega učenja, potovanj, ipd. V spodnjem grafu so prikazani športi, ki so najbolj značilni za tiste v 60-tih letih v primerjavi s populacijo na splošno.

Najbolj nadpovprečno se ukvarjajo z golfom, enkrat bolj kot populacija v povprečju, čeprav gre le za dober odstotek. Sledijo ribolov, kegljanje in ples. Zelo visok delež se jih ukvarja tudi z kolesarjenjem, delež teh se je v preteklem letu povečal za 5%, najverjetneje tudi zaradi fantastičnih uspehov Pogačarja in Rogliča.

GRAF 1: Športne aktivnosti 60-letnikov

20210723 sestdeseta Slika 1

Vir: Mediana TGI Slovenia 2021/1-2020/2, N=4.090

Raziskava Mediana TGI razkriva tudi zanimive značilnosti, ki veljajo za njihov življenjski slog, bolj kot za mlajše. Še vedno uživajo v branju dnevnikov in revij, njihov glavni vir zabave pa predstavlja televizija.

Tudi če se počutijo dobro, preventivno na vsake toliko časa obiščejo zdravnika. Tako gredo še bolj brezskrbno na počitnice, ki jih ne glede na turistične bone raje preživljajo v Sloveniji kot v tuji državi.

V primerjavi z mlajšimi so veliko bolj tradicionalni, zavedajo se svojih dolžnosti stojijo trdno za svojimi prepričanji. Od medijev pričakujejo objektivnost in jim zaupajo, etično obnašanje pa pričakujejo tudi od podjetij.

GRAF 2: Življenjsko-stilska stališča starejših in mlajših

20210723 sestdeseta Slika 2

Vir: Mediana TGI Slovenia 2021/1-2020/2, N=4.090

Deli:

Aktualno